zaterdag 7 juli 2012

Graszoden leggen tips

Graszoden leggen is niet moeilijk met deze handige tips! Het doorlezen kost je nog geen 5 minuten werk en zo weet je zeden dat je een strak speelgazon krijgt.

Grond vlakmaken

Grasrollen leggen is het werk niet. Begin met het uiterst vlakmaken van de grond. Neem hier voor ruim de tijd. Begin met een kruiwagen en schep, daarna hark en eindig met een lange waterpas voor het afrijden van de ondergrond voor de grasmatten. Zorg dat de ondergrond stevig is en de donkere aarde rijk is aan meststoffen. Slim is om ook kloetjes vooraf te rollen met een roller. Zo kunnen de graswortels beter contact krijgen met de bodem.

Grasmatten leggen

Zet met een touw het grasveld uit. Leg langs de randen altijd hele lengtes, zie foto. Met een oud broodmes of ijzerzaag kan je eenvoudig speelgazon grasmatten afsnijden waar nodig. Na het leggen van de randen vul je de rest van de ruimte op. Zorg voor weinig naadjes, maar leg ook niet overelkaar. Bij het sjouwen van graszoden adviseren we deze in de kruiwagen te leggen en daarna meteen op de juiste plek te plaatsen. Zo verlies je zo min mogelijk grond van de grasmat.

De graszoden sproeien

Het aanleggen is klaar. Nu kan je beginnen met sproeien. Het is een fabeltje dat je niet in de zon mag sproeien. Het duurt alleen veel langer dan in de ochtend of avonden. Bij heet weer 3 keer per dag sproeien voor de eerste weken. Na maximaal 1,5 uur de sproeier verplaatsen. Zo voorkom je dat je wegzakt en gaat water goed door de grasmat heen naar de wortels. Loop voorzichtig op het gras bij het verplaatsen van de zwenker.

4. Gazon voor de eerste keer maaien

Na enkele weken kan je het gras maaien. Kies wel de hoogste stand. Klein maaisel kan je prima laten liggen, dit is een goede voedingsstof voor het gras.


Dit artikel vol aanlegtips voor gazon is mede mogelijk gemaakt door Tuinslang.net, de webshop voor tuinslangen, zwenksproeiers en tuinslangaccessoires.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.