donderdag 22 maart 2012

Zelf een vijver maken?

Wist je dat er in Nederland meer dan 1 miljoen vijvers zijn? Van gemeente vijvers tot kleine tuinvijvers (zoals visvijvers, fonteinvijvers en plantenvijvers).

Zelf een vijver maken in je tuin is met de hedendaagse informatie op internet dan ook zeer eenvoudig. Je begint natuurlijk met een gedetailleerd vijverontwerp met een dwarsdoorsnede van de vijver.

Maak dus zeker een (3d) tuinontwerp (bovenaanzicht) van de gehele tuin inclusief terras, tuinborders en gazon. Na de ontwerpfase kan je beginnen met het uitgraven van de vijver. Doe dit trapsgewijs met een steekschep en verwijder steentjes, wortels en andere scherp voorwaarden op de bodem en bij de randen.

Nu ben je kalar voor het inleggen van de vijverfolie. Kies voor rubberfolie (0,5 tot 1 mm dik) of minder duurzame maar goedkope PVC vijverfolie. Wij adviseren 1 mm vijverfolie als dikte te nemen. Wel zo save. Leg de vijverfolie niet te strak en doe je schoenen uit en knip je nagels als je over de folie wil lopen. ROl nu de tuinslang uit voor het vullen van de vijver.

Tot slot ga je de vijverrand verder afwerken met ronde beschoeiingspalen, natuursteen, keien of laat je de plastic rand begroeien met waterplanten? Ook fraai is met houten vlonderplanken te werken die 10 cm over uw vijver uitsteken.

Let op een moerasvijver vergt weer een totaal andere aanpak dan een koikarpervijver. De webshop Vijverbenodigdheden.net heeft een uitgebreide handleiding gemaakt met tientallen tips voor allerlei soorten vijvers en tuinen. Ook tips voor algenbestrijding en een slimme zuurstof balans vind je bij deze vijverwebwinkel. Heel veel succes met je nieuwe vijver!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.